Всичко за дизайна

Защо да се доверите на стъклотекстилните тапети за своето пространство?

Стъклото е материалът, който сме свикнали да вярваме, че се използва само за изработката на прозорци, всякакви съдове или екраните на съвременните технологични устройства. Само че днес нещата стоят по много по-различен начин. Стъклото се превърна в един от най-популярните материали, който освен огромен потенциал за приложение, притежава характеристики от най-високо качество. Стъклотекстилните тапети са един успешен продукт, резултат от тази „стъклена иновация“. Но какво всъщност представляват стъклотекстилните тапети и какви са техните предимства?

Какво е стъклотекстилен тапет?

Тапетът от стъклени влакна представлява текстил, изработен от стъклени влакна, който се използва за декорация и укрепване на тавани и стени. Стъклените влакна са свързани в особено здрав и издръжлив тапет, благодарение на специален метод на обработка. Тапетите от фибростъкло са устойчиви и не подлежат на разкъсване, лесно понасят големи натоварвания и придават на стената допълнителна стабилност. Фибростъклото обикновено се използва за скриване на различни повърхностни дефекти като пукнатини и драскотини.

Има ли разлика между стъклотекстилните и традиционните тапети?

Нормалните тапети се състоят най-вече от хартия. Тапетите от стъклени влакна, от друга страна, са изработени от разтопени стъклени нишки. Тъй като тапетите от фибростъкло са водоустойчиви, те се почистват по-лесно и дори грубите замърсявания могат да бъдат отстранени лесно и безбпроблемно. Най-голямото предимство е тяхното антиалергично действие, тъй като спорите и мухълът не могат да се заселят и размножават върху този материал. Предимствата на стъклотекстилните тапети обаче не спират до тук.

Ето всички предимства на стъклотекстилните тапети:

 • Изключително дълъг живот
 • Пожароустойчиви
 • Покриват и предотвратяват бъдещи пукнатини – Този тапет е особено издръжлив и здрав. Следователно може да се залепи върху по-стари стени с малки пукнатини
 • Могат да се мият – Тъй като тапетите от фибростъкло са водоустойчиви, те се почистват по-лесно и дори грубите замърсявания могат лесно да бъдат отстранени.
 • Издържат дезинфектанти и почистващи препарати
 • Подлежат на многократно пребоядисване
 • Безопасни за хора, страдащи от алергии
 • Чист и сравнително бърз монтаж – тапетът се поставя бързо, ефективно и без да се налага да се съчетават ръбове, без време за накисване или гънки ще получите професионално залепени тапети.
 • Устойчиви са на водни пари – Устойчивостта на влага, позволява на тапетите от фибростъкло да издържат до 30 години.
 • Защитават стените от механични повреди
 • Голям избор на текстури

Предимството на фибростъклото е, че може лесно да се пригоди във всякаква форма, притежава механична якост, поради която може да засенчи повечето други материали за стени. Фибростъклото издържа дълго време и може да бъде съобразено с всякакъв дизайн и визия, която имате.