Всичко за дизайна

Изкуството на тапетните врати в съвременния интериор

Като деца всички са виждали скрити врати във филмите и са си представяли, че са като Хари Потър например, който намира стаята на тайните. Освен в детските мечти и книги тайните врати съществуват от дълго време, скрити в дворците, в покоите на кралете и принцесите от нетолкова далечното минало. И макар днес в ежедневието си да не използваме секретни коридори и да не учим в училище за млади магьосници, разполагаме с много други помешения вкъщи, в които можем да поставим тайни врати, изглеждащи издържано и елегантно.

Тапетните врати, още познати като камуфлажни врати, са едно от най-модерните дизайнерски решения в днешно време за оптимизиране на вътрешни пространства. Тапетните врати свързват естетика и функционалност в перфектен баланс.

Вратите често „се набиват на око“. Много често вратата в една стая се оказва като своеобразна бариера, разделяща дизайна на стената и дори на цялата стая на две. Да, естествено, че съществуват дизайни, при които вратите са основоположен елемент или акцент, но понякога вратите дразнят. Как можем да ги включим в дизайна без да развалят визията на помешението? Отговорът са тапетните врати.  

Върху облицована с тапети стена е много лесно да се замаскира врата. Използването на един и същи материал заличава очертанията на вратата. Ние в Сodesign предлагаме тапетни врати „хамелеон“, които  изчезват и се адаптират към всеки стил и декорация на стените. Предимството на този тип врати е, че рамката и пантите са невидими.

Друг вариант за камуфлажен ефект е  да бъде с поставена ламперия по цялата стена, а вратата да се слее, съобразено с текстурите и изработката на ламперията.

Съществуват и много възможности за боядисване на цялата стена, заедно с тапетната врата. Други опции са декоративна мазилка, принт, тапети и всякакви стенни покрития с разнообразни текстури.

Няма значение дали сте се ориентирали към поставянето на тапетни врати заради разпределението на пространството или заради естетическия ефект. Важно е да прецените кой вид камуфлаж отговаря на вашия вкус и бюджет.