Всичко за дизайна

Бъди смел или си върви: Предимствата от използването на широкоформатен гранитогрес в интериорния дизайн

Размерите на плочките стават все по-големи и по-големи. Плочките с голям формат вече не са само за търговска употреба. Те стават изключително популярни и в жилищните приложения. Колкото по-голям е размерът на плочката, толкова по-драматично изявление можете да направите в дома си. От минимални линии за фугиране до по-малко поддръжка и създаване на усещане за простор, има много причини, поради които тези плочки са толкова търсени. Но ако все още се колебаете да използвате плочки с голям формат, ще се заровим в повече подробности и ще разгледаме няколко предимства, които може да ви убедят да ги изпробвате.

Какво представлява широкоформатния гранитогрес (плочка)?

Преди да говорим за предимствата на стила и функционалността, може да попитате как всъщност дефинираме плочка с голям формат или гранитогрес. Може би преди десет години плочка от 30-тина сантиметра би се считала за голям формат. Но тъй като индустрията за плочки се разрасна чрез нови технологии, определението за плочка с голям формат се промени на „всяка плочка, която има поне един ръб, по-голям от 30-тина сантиметра“. Плочките с голям формат могат да бъдат намерени в квадратна или правоъгълна форма, изработени от керамика, порцелан или каменни варианти. Без значение какъв вид ремонт планирате, ще видите, че тези плочки могат да променят облика на вашия дом в голяма степен.

Минимални размери на линиите за фугиране

Вероятно най-важният елемент от дизайна на плочките с голям формат е, че има по-малко площ за фугиране. Тъй като самата плочка осигурява по-голямо покритие, тя изисква по-малко площ за фугиране между плочките, така че е много по-лесно да се постигне ясен, единен вид в дизайна. Фугите почти изчезват в дизайна и създават ефект на тапет. За стени плочките с голям формат могат да бъдат трайна алтернатива на боята или тапетите…това означава само едно:

Няма да има нужда от пребоядисване или притеснение за изцапване на тапета ви в бъдеще.

Но има едно нещо, което трябва да имате предвид по време на монтажа, и това е ширината на фугата между вашите плочки. Според някои тесните фуги между вашите плочки позволяват по-малко вариации в оформлението. Например, ако желаете да създадете шарка с вашите плочки – като тухла или шарка на колело – важно е да помислите за по-широка фуга, за да намалите възможното приплъзване.

Лесна поддръжка: По-малко почистване

Споменахме, че плочките с голям формат водят до по-малко линии за фугиране. Това също така означава, че ще е необходима по-малко поддръжка, за да поддържате плочките си чисти и повече време ще отделяте за неща, които обичате да правите. (Като да се взирате в новия си под или стена от плочки със страхопочитание – шегуваме се, или не?!)

Всички знаем, че независимо дали става дума за стенни или подови плочки, почистването на фуги винаги е предизвикателство. Всеки път, когато вземете душ или готвите, има по-голяма вероятност плочките в банята или кухнята ви да се оцветят или плесенясват, ако не се поддържат чисти. Дълбокото почистване на линиите за фугиране винаги е било отнемаща време работа, но вече не и с плочкиte с голям формат. Без значение къде инсталирате, порцелановите плочки с голям формат осигуряват най-лесната рутинна процедура за почистване, за да поддържате плочките си чисти и да предотвратите бъдещи щети. Така че, ако искате да кажете сбогом на това отнемащо време занимание, съветваме ви да помислите за голямоформатни плочки в дома си, за да прекарвате по-малко време в почистване и повече време да се наслаждавате на дома си. Разгледайте нашите предложения за широкоформатен гранитогрес – ТУК.

Естетически предимства: Модерен и по-голям…

Когато размерът е от значение… Освен практичността, плочките с голям формат имат и няколко естетически предимства за собствениците на жилища.

Първо, големият и елегантен дизайн на тези плочки води до по-модерен вид на пространството. Плочките с голям формат създават голяма повърхност и придават на вашето пространство по-съвременен вид. Плюс това, благодарение на напредъка в дигиталния печат, широкоформатните порцеланови плочки могат да придадат вида на почти всеки материал, включително естествен камък, бетон, метал, дърво или дори тъкани. Вече е по-лесно да създадете чиста, елегантна и модерна естетика в пространство с разнообразие от плочки с голям формат. За допълнителен модерен ефект можете да вземете същите плочки, използвани за пода, и да ги разширите нагоре по стената. Оле-ле!

В открити пространства плочките с голям формат осигуряват спокойствие на очите от разсейващите линии на фугите, което прави стаята да изглежда по-голяма. Визуалното прекъсване е намалено и създава по-сплотен вид. Имайте предвид, че когато широкоформатните плочки се използват хоризонтално, те създават илюзията за по-широко пространство. Но ако искате стените ви да изглеждат по-високи, можете да поставите големи плочки във вертикална посока

Може би сте чували за мита, че използването на плочки с голям формат в малко пространство ще направи стаята ви да изглежда малка. Е, без значение какъв размер има стаята, използването на плочки с голям формат винаги ще създаде илюзията за допълнително пространство. Така че не се страхувайте да ги използвате в малки пространства! Освен това използването на една и съща плочка както на пода, така и на стената може да бъде добра идея за по-унифициран външен вид на вашето малко пространство. Друг съвет, който ще ви помогне да направите вашето пространство да изглежда още по-голямо, е използването на цвят на фугиращата смес, който съответства на вашите плочки с голям формат, тъй като това ще позволи на линиите на фугиращата смес да се слеят с декора и да не отвличат вниманието.

В заключение:

Плочките с голям формат са нараснали и доста променили с времето. Днес има много размери, от които да избирате.

Определете правилния размер въз основа на желаното усещане във вашата стая. Например, ако търсите плочка с голям формат, която е достатъчно голяма, за да изглежда стаята ви просторна, но няма да заема пространството, можете да изберете най-популярния размер от 12”x24”, което е удовлетворяващ избор за повечето пространства. В голям вход или всекидневна можете да използвате по-големи подови плочки за по-модерен и единен вид.

Като последен съвет, не забравяйте да изберете правилния хоросан, за да гарантирате безопасността на вашите повърхности. Поради теглото на плочките с голям формат, използването на смеси, които са специално формулирани за тези плочки, е много важно. За разлика от порцелановите плочки с малък размер, които се монтират с помощта на тънък слой, плочките с голям формат се нуждаят от хоросан със средно легло, тъй като тънкият слой има тенденцията да се свива, докато изсъхва. Среднослойните разтвори ще издържат на свиване, ще осигурят сигурна връзка и ще компенсират неравностите в плочките и основата.

Успяхме ли да ви убедим в ползите на широкоформатния гранитогрес/плочки?

Ако да, разгледайте нашата колекция за още повече вдъхновение как можете да ги използвате, за да преобразите дома си. Мислете по-мащабно и създайте вашето мечтано пространство с предимствата, които идват с широкоформатните плочки!

Ако имате въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас и да ни питате – CoDesign.bg!