Всичко за дизайна

Изкуството в дома вече не е картина или снимка на стената

Изкуството променя по различен начин всяко пространство и може да превърне къщата в дом. То добавя индивидуалност и характер на една стая, но изборът на правилното произведение или акцент може да бъде трудна задача. В тази публикация ще споделим някои съвети и трикове, които да ви помогнат да изберете правилния елемент-изкуство за вашия дом.

Помислете за стила на дома ви

Преди да изберете декоративен елемент, помислете за стила на вашия дом. Дали  обзавеждането ви е модерно, рустикално, минималистично или нещо по средата? Декоративният елемент трябва да допълва вече съществуващия стил, а не да е в противоречие с него. Например, ако имате минималистичен, съвременен дом, една маслена картина с масивна рамка може да не стои много на място.

Алтернатива на традиционните картини и произведения на изкуството е декоративният светещ камък DECOLIGHT STONE, който е технически камък от ново поколение и се предлага в широка гама цветове и комбинации. Може да бъде използван за стени, както и за облицовка на бар плотове, декорация на стълбища и тавани.

Какво е пространството?

Размерът и формата на стаята също трябва да се вземат предвид. Големите декорации могат да заемат много място в малка стая с нисък таван, а пък малките акценти да изглеждат изгубени в просторни помещения. Помислете за височината и ширината на стените и местоположението на мебелите в стаята. Дали искате нещо да бъде фокусната точка на стаята или просто фино допълнение? Тези фактори ще повлияят на размера и стила на избрания от вас декоративен елемент.

За по-малките стаи е нормално врата да заема голяма част от поне една от стените. Често вратите са пречка в естетическа насока, освен ако не са превърнати в крещящ акцент. Решение на този проблем са тапетните врати. За постигането на камуфлажен ефект може да бъде  поставена ламперия или тапет по цялата стена, а вратата да се слее, съобразено с текстурите и изработката на избрания материал.

За по-големите пространства широкоформатният гранитогрес е страхотно решение, което придава завършеност и чусвтво за единство на стените. Плочите с голям формат осигуряват спокойствие на очите, защото липсват разсейващите линии (фугите), което прави стаята да изглежда по-цялостна.

Изборът на правилното произведение на изкуството във вашия дом може да отнеме време и усилия, но крайният резултат си заслужава. Трансформирайте всяко пространство и го почувствайте наистина лично и неповторимо. Винаги е полезно да получите второ мнение, консултирайте се с интериорен дизайнер за професионални насоки.